Традиционална размена ученика

У оквиру међународне размене деце која летују у Србији у Крагујевцу је приређен пријем за за ученике из румунског града Питештија.

Они ће у Крагујевцу боравити три дана а потом путују на Златибор.

Пут Питештија је јуче отпутовало двадесетак крагујевачких основаца који ће осим у овом побратимском граду део школског распуста провести и на Црном мору.

Побратимсво са румунским градом Питештијем траје од 1971. године а традиционална сарадња у размени ученика омогућила је размену искуства, стицање нових пријатељства, упознавање културе два народа последњих неколико деценија.

У Крагујевцу борави двадесет троје основаца који су у наш град дошли са својим учитељима.

Током гостовања у Крагујевцу посетили су Спомен партк Шумарице, Књажевско српски театар. Њиховом одмору на Златибору претходиће боравак у туристичким дестинацијама у граду и околини.

Гости из Румуније први пут су у Крагујевцу. Долазак у Шумадију очекивали су са нестрпљењем. Два народа повезује традиционално пријатељство.

Делегацију из Питештија примили су: члан Градског већа за образовање Недељко Манојловић и Стефан Никезић помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи који су истакли да је Крагујевац овог лета синоним пријатељства јер су гости Крагујевца деца Румуније и Кине. Очекује се и долазак средњошколаца из Сирена.

Крагујевачки основци који тренутно бораве у Питештију видеће ће знаменитости овог града а потом боравак у Румунији настављају на Црном мору.

Њихови румунски вршњаци део распуста у Србији провешће осим у Крагујевцу и на Златибору. Из Крагујевца одлазе са лепим успомена а на боравак у граду подсетиће их поклони које су добили у скупштини града и заједничка фотографија са пријема који је приређен за њих.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *