У Крагујевцу припреме за предстојеће изборе

У Србији су у току припреме за предстојеће локалне и парламентарне изборе.

Област регулисања бирачких спискова уређена је посебним Законом.

Градска управа, по јединственом бирачком списку, ажурира свој, а тај посао локалној самоуправи поверила је Република Србија.

Подаци се свакодневно проверавају, а од ове године први пут ће бити организована едукација.

Од 30. јануара 16 лиценцираних инструктора радиће са 1077 чланова који ће бити у сталном саставу бирачких одбора на територији Крагујевца.

На председничким изборима 2017. године на територији града Крагујевца бирачи су гласали на 168 бирачких места, а у бирачким списковима било је уписано 157348 гласача.

Најновији подаци говоре да је данас на бирачким списковима 1610 гласача мање у односу на 2017.

На бирачки списак уписано је 548 бирача који су старији од 90 година, а на евиденцији је и 3931 интерно расељено лице.

У Градској управи тврде да ће обезбедити сва бирачка места. Имајући у виду да су просторије Месне заједнице 1. мај потпуно уништене у пожару, грађани који гласају на овом бирачком месту биће благовремено обавештени где могу да обаве гласање.

Вођење јединственог бирачког списка је обавеза Mинистарства државне управе и локалне самоуправе, док локалне самоуправе као поверени посао организују активности његовог вођења на својој територији.

Органи у саставу јединица локалних самоуправа који овај посао обављају имају право на измене све до закључења бирачких спискова који се морају обавити 15 дана пре одржавања избора.

После тог рока, најкасније 72 сата пре дана избора, промене у бирачком списку може обавити само министарство надлежно за послове управе.

Од 30. јануара наредних двадесет дана први пут у изборном процесу биће организована едукација, коју ће у Крагујевцу водити 16 лиценцираних инструктора.

Обука ће бити организована за 1077 чланова који ће радити у сталном саставу бирачких одбора на предстојећим изборима.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *