У наредних десет дана усаглашени ставови око минималне цене рада

У наредних десет дана у Србији се усаглашавају ставови око минималне цене рада.

Уколико се не постигне договор између социјалних партнера, односно репрезентативних синдиката, Уније послодаваца и Владе, коначну реч даје држава, односно Влада.

Синдикати су затражили још прошле године да се минимална зарада изједначи са минималним трошковима живота.

Синдикати и даље заступају став да најнижа зарада не сме да буде нижа од цене потрошачке корпе.

Министар финансија и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржали су консултативни састанак уочи почетка преговора са представницима синдиката и послодаваца о повећању минималне цене рада.

Министар финансија је истакао да је циљ Владе Републике Србије да се побољша квалитет живота грађана у земљи, те да је у том смислу интерес државе да настави са повећањем минималне цене рада.

На састанку је истакнуто да ће држава настојати да на преговорима пронађе компромисно решење између све три заинтересоване стране, државе, послодаваца и радника.

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће минимална цена рада износити 30 хиљада па су очекивања да ће то бити цена коју ће у наредном периоду понудити Влада.

Синдикати сматрају да минимална цена рада мора да прати износ и минималних трошкова живота.

Већина земаља Европске уније минималну цену рада не познаје.

У наредних десет дана министри ће одржати појединачне састанке са послодавцима и представницима синдиката како би чули њихови ставови, након чега ће почети формални преговори о новој минималној цени рада.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *