У Србији преко 1000 људи годишње себи одузме живот

Светски дан менталног здравља обележава се 10. октобра, са циљем да се о овом проблему говори и ради на његвом решавању.

У свету годишње изврши самоубиство око 800 хиљада људи. У Србији 1005 особа, а статистика показује да је то око 14 особа на 100 људи.

Крагујевцу ће Дан менталног здравља обележити акцијом у Пешачкој зони од 11 до13 часова. Грађани ће моћи да обаве различите тестове менталног здравља.

Ментално здравље подразумева складан однос у самој личности у емоционалном, интелектуалном и социјалном смислу.

Ментално здравље је веома важно за добро функционисање сваког појединца у друштву, јер психички поремећаји не изазивају само погоршање квалитета живота, патњу и отуђеност већ заједници стварају огромно оптерећење.

Сваког 10. октобра од 1992. године, обележава се међународни дан менталног здравља, ове године, тематика и акценат биће стављен на самоубиства.

У свету на годишњем нивоу самоубиства изврши 800 хиљада људи, док у Србији1005 особа, што статистика показује да је то око 14 особа на 100 људи.

У Крагујевцу ће бити обележен Међунардни дан менталног здравља и организоване активности за грађане.

По мишљењу психијатара, унапређење менталног здравља и даље је најнеразвијенија област у сфери промоције здравља, без обзира што постоји свест да нема здравља без доброг менталног здравља.

Посебно је важно увести програме за унапређење менталног здравља младих, узраста од 14 до 18 година, јер управо највише самоубистава изврше адолесценти узраста од 14 до 29-те година живота.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *