10 минута: Када се очекује примена софтвера за праћење Ковида-19?

Пројекат „Употреба регресивне вештачке интелигенције и метода машинског учења у моделирању ширења вируса Ковид 19“ Универзитет у Крагујевцу спроводи заједно са Универзитетом у Ријеци. 

Реч је о заједничком развијању модела за предвиђање ширења вируса Ковид-19, док ће Клинички центар у Ријеци обезбедити клиничку подршку кроз формирање базе података.

Истраживачки тимови са Универзитета у Крагујевцу и Ријеци раде на софтверу и новој методи који, уз коришћење вештачке интелигенције, предвиђају развој болести код пацијената оболелих од Ковида 19.

У питању је софтвер и потпуно нови метод, који уз помоћ вештачке интелигенције, узимајући у обзир све податке од пацијената који су већ били хоспитализовани са одређеном клиничком сликом, праве прогнозу, односно предвиђају развој болести код новооболелих.

Ова сарадња одвија се у оквиру пројекта „Употреба регресивне вештачке интелигенције и метода машинског учења у моделирању ширења вируса Ковид 19“, а спроводи уз одобрење Централне европске иницијативе.

У пројекту учествује и 20-ак истраживача из Ријеке, међу којима су млади научници са Техничког факултета и исто толико младих инжењера, математичара, информатичара, лекара, биолога и хемичара са крагујевачког универзитета.

Пројекат има две компоненте. Једна је развијање модела по којима се шири ковид пандемија јер је, кроз научне радове, установљено да постоје различити начини за ширење корона вируса, а који зависе и од социјалног понашања у одређеним земљама.

Друга компонента је развијање персонализованог модела за сваку особу која има симптоме заразе, како би могло да се процени у који облик болести ће се развити.

Пројекат траје до 31. децембра, а примена у болницама се очекује одмах након тестирања модела.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *