10 минута: Биоирцу уручена награда ПКС

Истраживачко развојни центар за биоинжењеринг – Биоирц из Крагујевца добитник је награде за посебан допринос развоју привреде,

коју додељује Привредна комора Србије – Регионална привреда комора Шумадијског и Поморавског управног округа привредним друштвима и пословним лидерима који су се истакли радом, ангажовањем и резултатима у 2020. години.

Представницима Биоирца награду је уручио Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац.

Велики је број привредних друштава и компанија које су се суочиле са бројним тешкоћама због кризе изазване пандемијом корона вируса.

Ипак, нова реалност је донела унапређење начина пословања у привреди и значајан продор дигитализације која је утицала на побољшање привреде региона.

Истраживачко развојни центар Биоирц запошљава високообразоване и инвентивне стручњаке из области техничких и биомедицинских наука који су, у сарадњи са научницима са факултета и института у Крагујевцу, учествовали у више од 30 научних пројеката из области биоинжењеринга.

Око 120 младих научника који су започели каријеру у овој успешној компанији, данас су угледни стручњаци у земљи и свету.

Током ванредног стања све своје људске и техничке ресурсе Биоирц је ставио у функцију израде заштитних визира за медицинско особље, које је донирао здравственим установама широм Србије, али и ван земље.

У сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу, компанија Биоирц ради на развоју респиратора који представља алтернативу скупим и тешко доступним класичним респираторима, као и на развоју софтвера за симулацију тока болести Ковид 19.

Продор ИТ сектора у привреду, видно даје велике резултате.

Извештава новинар РТК Милица Раденковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.