10 минута: Да ли је мраз оштетио усеве и воћне културе?

Појава мраза, снега и ниских температура, тек у јануару условила је прилично одложену зиму, а то се одражава и на стање усева и воћа.

Представници Пољопривредне саветодавне стручне службе у Крагујевцу подсећају да Шумадија и даље има и вишак приноса пшенице и очекују и ове године издашан род, док се ситуација код воћних култура прилично мења.

Последње две сезоне, пролећни закаснели мразеви и ниске темературе не погодују воћу, изузев виновој лози.

Са аспекта ратарских услова, ниске температуре последњих дана, изазивају последице на усевима, али добра околност је што је пало мало снега, који има улогу изолатора да не би дошло до смрзавања култура.

Сви ратари који су унели јесенас мпк ђубрива и правилно одрадили обраду посејаних усева на правилној дубини, немају разлога за бригу. Ти усеви ће одолети мразевима.

Воћне врсте тренутно су у стању мировања.

Држава субвенционише сваки хектар обрадиве површине са 18 хиљада динара.

Постоје бројне мере којима држава подстиче пољопривредне произвођаче, као што је повраћај 60 посто новца за купљену опрему, механизацију, пластенике, хортикултуру, а спектар тих мера је огроман, подсећају у Пољопривредној саветодавној и стручној служби у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *