10 минута: Дан сећања на жртве Холокауста у Музеју ”21. октобар”

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележен је традиционално, у Крагујевцу, у Mузеју “21. октобар”, под називом “Холокауст: наслеђе фашизма 3”.

Програм је био прилагођен епидемиолошкој ситуацији и емитован је уживо на фејсбук страници организатора – Спомен парка „Крагујевачки окобар“.

Програм “Холокауст: наслеђе фашизма 3” је још једном подсетио на страдања и судбину Јевреја у Другом светском рату и обухватао је четири дела: “Холокауст и млади”, “Холокауст у домаћем филму”, “Циклус слика Петра Лубарде о 21. октобру” и “Како (о)појмити неопојмљиво”.

Реч је о историјским и филозофским разматрањима, сећањима преживелих, документарној изложби и промоцији књиге.

У фокусу овогодишњег програма је реакција на Холокауст у нашем друштву, почев од бивше Југославије, па све до данашњих дана, а акценат је био на ствараоцима који су креирали снажна и смислена уметничка дела које као полазиште имају ужасе и последице Холокауста.

Поред предавања о филмовима о Холокаусту, појави и преносу мотива и теме ове јединствене историјске трауме у историји филма наше земље, било је речи и о књизи “Холокауст, рат и транснационално сећање: Сведочанство из југословенске и пост југословенске литературе”.

Програм је реализован у сарадњи са Лабораторијом за изучавање Холокауста Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, Савезом јеврејских општина Србије, Центром за примењену историју Београд, краујевачким Филолошко-уметничким факултетом, удружењем Јеврејска дигитална библиотека и Центром за изградњу мира из Крагујевца.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *