10 минута: Дата центар у Крагујевцу будућност електронског развоја Србије

Државни Дата центар у Крагујевцу, који је отворен у децембру 2020. године, по техничким и безбедносним стандардима један је од најсавременијих у региону.

У њему је смештена кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије, а у оквиру њега је и „Супер компјутер“ који могу да користе научно-технолошки паркови и стартапи.

Дата центар, као државни објекат, чува не само податке грађана већ и Народне скупштине, владе и других државних органа, институција и предузећа.

Поред тога, већ је потписано више уговора о комерцијалном коришћењу Државног дата центра са бројним домаћим и страним компанијама које овде чувају своје податке.

Захваљујући постојању једног оваквог објекта много је могућности за даљи развој Србије

Поверење државном Дата центру указали су и кинески и амерички партнери.

Један од важних сегмената је и сарадња са „Супер компјутером“.

„Супер компјутер“ има велику важност у медицини, јер захваљујући јаком серверу може значајно да скрати временски период дијагностике.

Дата центар је објекат широке намене и као такав веома је значајан за нашу државу.

Дата центар у Крагујевцу тренутно запошљава око 20 људи, који су задужени за несметано функционисање система.

За годину дана постојања, државни Дата центар у Крагујевцу је у значајној мери унапредио рад електронске управе Србије, што и јесте био циљ његовог оснивања, наглашавају у најсавременијем електронском центру у овом делу Европе.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *