10 минута: Документарна изложба „Јасеновац – право на незаборав“

Документарну изложбу „Јасеновац – право на незаборав“ отворену протеклог викенда у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ пратила је и научна конференција којој су присуствовале еминентне званице, представнци државног врха, академска јавност.

Експонати на отвореном али и у простору музеја подсећају на страдање недужних цивила у Јасеновцу, опомињу и из Крагујевца поново шаљу антиратну поруку.

Поставка представља скроман допринос очувању универзалних вредности и глобалних напора Уједињених нација на спречавању рехабилитације неонацистичких идеологија,појаве ревизије и свих облика дискриминације.

Монументална поставка својевремено је са седам тона опреме у Њу Јорку први пут проговорила у Уједињеним Нацијама о жртвама Јасеновца.

Јединствена по формату. На око 1500 метара квадратних, предстваљена је својеврсна музејска изложба под отвореним небом.

Документарна изложба је подршка напорима УНИЦЕФ-а у правцу заштите права деце имајући у виду да је Јасеновац био и логор за децу.

Циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске и ромске антифашистичке жртве у једном од укупно 8 логора у Другом светском рату.

Поставка која је поводом Међународног дана холокауста приказана у Уједињеним нацијама, у Крагујевцу је проширена постављањем реплике “Вребачнице“ и репликом улазне капије и ограде.

Представља први подухват реконструкције одређених сегмената Јасеновца.

Поводом 75 година од пробоја логора Јасеновац, ослобађања концентрационог логора Аушвиц и завршетка Другог светског рата, у Спомен парку „Крагујевачки октобар“ документарну изложбу и научну конференцију „Јасеновац – право на незаборав“ отворила је Смиља Тишма, која је председавала конститутивном седницом Скупштине Србије и која је преживела Јасеновац као седмогодишња девојчица.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *