10 минута: Епидемиолошка ситуација у Крагујевцу у фази смиривања

Упознавање са актуелном епидемиолошком ситуацијом и спровођење имунизације грађана у Крагујевцу, била је најзначајнија тема седнице локалног Савета за здравље.

Епидемиолошка ситуација у граду је у фази смиривања, а свакодневно се евидентира од 50 до 80 новозаражених грађана.

На седници Савета за здравље града Крагујевца, којој су присуствовали представници свих здравствених установа примарне здравствене заштите, Института за јавно здравље и удружења која се баве делатностима из области здравствене заштите, усвојен је и извештај о раду током предходне године и представљен овогодишњи програм.

Имунизација грађана у Крагујевцу обавља се на три пункта: у хали Гордана Гоца Богојевић у Великом парку, Здравственој станици број 5 Дома здравља и Заводу за здравствену заштиту радника Застава.

На располагању је још око 1800 вакцина кинеског произвођача Синофарм, а ускоро се очекују нове дозе руске вакцине Спутњик В.

Против сезонског грипа вакцинисани су грађани који имају тешке хроничне болести и старији од 65 година.

У Заводу за ургентну медицину наводе да су у потпуности спремни да са пет екипа на терену и једном у амбуланти збрину пацијенте по хитном поступку.

У последњих месец дана смањио се број заражених здравствених радника, твде у крагујевачком Дому здравља.

Подсећају да се на основу пријаве грађана, планирају залихе вакцина које ће бити на располагању.

У Заводу за здравствену заштиту радника Застава свакодневно се обавља имунизација око 500 грађана који су се пријавили преко Кол центра или еУправе.

На трећој седници Савета за здравље града Крагујевца говорило се и о извештајима о раду саветника права пацијената, а утврђени су приоритети за посебне програме у области здравствене заштите на територији града Крагујевца у 2021. години.

Чланови Савета упознати су са начином опредељених средстава у буџету града у овој календарској години, која ће се користити у спровођењу друштвене бриге о здрављу Крагујевчана.

Извештава новинарка РТК Kатарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *