10 минута: Фестивал у част Исидоре Жебељан

У присуству еминентних уметника, публике, солиста у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије отворен је Интернационални фестивал „Исидора Жебељан“ посвећен једној од најутицајнијих спрских композиторки која је преминула у септембру прошле године.

Организатор јединственог фестивала је Музичка омладина Крагујевaц, а град је суфинансирао овај уметнички спектакл.

Председник жирија Иво Јосиповић, композитор и некадашњи председник Републике Хрватске прогласио је три најбоље партитуре које су пристигле на фестивал.

Треће место припало је аутору Ци Лонг Ју из Народне Републике Кине, друго место освојила је партитура за клавир и електронику Вељка Ненадића из Србије, док је победник првог фестивала из Аустралије, кинеског порекла Сам Ву.

Истакнута композиторка, чланица Српске академије наука и уметности Исидора Жебељан била је једна од најутицајних уметница на светској и српској сцени.

Њен стваралачки опус био је разгранат попут њене душе, истанчан и доминантан у исти мах.

Њене композиције, опере, музика за позоришне представе овенчане су најважнијим наградама у земљи и иностранству.

Сврставана је у међу најоствареније личности. Диригент, професор, пијаниста. Изводила је и музику других српских композитора, а њена се изводи широм планете.

Скоро 40 позоришних представа оплеменила је музиком као аутор, Исидора Жебељан о којој су посетиоцима у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије говорили познати српски глумци: Аница Добра и Светозар Цветковић.

Проф. др Иво Јосиповић председавао је међународним жиријем јер је својевремено са српском композиторком сарађивао.

Музиком су повезивали Србију и Хрватску на почетку 21. века. Квалитетом такмичарских радова, каже Јосиповић била би задовољна и Исидора.

Организатор јединственог фестивала је Музичка омладина Крагујевца која је успела да окупи младе солисте, сараднике и поштоваоце ванвременске композиторке светског реномеа.

Град се показао достојним домаћином првог музичког спектакла у част прослављене уметнице.

Тродневни фестивал „Исидора Жебељан“ део је националне платформе – Србија ствара који реализује Министарство културе.

Музичка омладина Крагујевца која је осмислила и организовала Интернационални фестивал најављује други за две године, јер је замишљен као бијенални.

Извештава новинарка РТК Сађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *