10 минута: Гљиварско друштво Шумадија организовало 23. изложбу гљива

Традиционална изложба гљива, 23. по реду, у организацији Гљиварског друштва Шумадија, одржана је на Природно-математичком факултету у Крагујевцу.

Бројним посетиоцима из Крагујевца, али и гостима из пријатељских гљиварских друштава и заљубљеницима у гљиве из Београда, Ужица, Трстеника, Свилајнца приказане су 224 различите врсте.

На традиционалној изложби, коју је по 23. пут организовало Гљиварско друштво Шумадија, посетиоци су имали прилику да сазнају нешто више о јестивим, нејестивим и отровним печуркама.

За више од две деценије на својим годишњим изложбама на Природно математичком факултету ово гљиварско друштво приказало је више од 900 врста гљива од преко три хиљаде, колико се процењује да их има у Србији.

Овогодишњу изложбу отворила је др Јасмина Гламочлија са београдског Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић“.

Гљиварско друштво Шумадија и љубитељи гљива успели су да пронађу изузетно ретке врсте и у овој години која није баш била наклоњена формирању плодних тела макрогљива. Звезда ове изложбе била је мочварна пуша.

Посетиоци су могли да виде гљиве из породице вргања, велики број јестивих и отровних гљива, ретке и заштићене врсте.

Иначе ово друштво у може да се похвали врхунским познаваоцима гљива, ауторима монографија о гљивама и бројних научних радова, монографијама о роду Аманита у Србији и радом на попису ретких и заштићених врста Гоча.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *