10 минута: Инклузивно на делу – Како гледати додиром

Слепе и слабовиде особе сада могу да се директно упознају са 15-ак оригиналних уметничких дела познатог вајара Николе Коке Јанковића рађених у гипсу и бронзи.

Захваљујући тактилним стазама и натписима на Брајевом писму у Галерији Николе Коке Јанковића слепи и слабовиди најпре ће сазнати о којој скулптури је реч, а одмах затим ће моћи и да путем чула додира, кроз субјективно искуство, дело тумаче и доживе на свој начин.

Изложбу је реализовао Форум младих са инвалидитетом Крагујевац уз финансијску подршку Министарства културе.

Након што прочита називе, скулптуре Ратника, Слободе или Шаке у бронзи, Стеван Пелемиш сада може и да додирне и на лицу места се упозна са оригиналним делима Николе Коке Јанковића.

Ово је резултат тактилне поставке Инклузивно на делу.

У Окружној организацији слепих и слабовидих Србије у Крагујевцу кажу да је ово први пут да имају прилику да се са уметничким делима упознају на овакав начин.

Слепе и слабовиде особе ускраћене су за чуло вида, али су им зато истанчана друга чула, нарочито чуло додира, које им омогућава да читају прстима, додирују и стврају слике о појмовима и стварима.

Овакво представљање музејских предмета омогућава да се она доживе до најситнијих детаља и тако створе слику.

Акценат је на доживљају, искуству и интерпретацији.

Тактилна изложба Инклузивно на делу нуди могућност равноправног учешћа великог броја грађана, без обзира да ли имају неки облик сензорног или телесног инвалидитета, или не.

Поред традиционалног приступа да музеји сакупљају и чувају културна дбора, представљају и едукују, све је израженија њихова улога у социјализацији и инклузији.

Фокус је на посетиоцу, уважавању његових потреба, захтева и културног доживљаја.

Савремени приступ публици подразумева и промену начина комуникације музеја са публиком и представљања културног наслеђа.

Циљ су приступачни музеји и културна интеграција.

Тактилна изложба Инклузивно на делу је у Галерији Николе Коке Јанковића отворена до 1. марта.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *