10 минута: Историјско документарна изложба о Ромима у штампи Краљевине Југославије

Историјско-документарна изложба “Између емпатије и предрасуда: Роми у штампи Краљевине Југославије са едукативним материјалима“ Друштва историчара Шумадије, отворена је у Историјском архиву Шумадије.

Аутори изложбе су историчари др Кристина Јоргић Степановић и Славко Степановић.

Изложба “Између емпатије и предрасуда: Роми у штампи Краљевине Југославије са едукативним материјалима“ посвећена је са једне стране културном животу Рома и њиховом еманципаторском доприносу развоју друштва пре Другог светског рата на територији Краљевине Југославије, а са друге предрасудама присутним код већинског становништва према Ромима.

Изложба се састоји од 21 паноа на којима су представљене најважније теме кроз пажљив одабир новинских чланака из тог доба.

Од посебне важности су два паноа која говоре о положају Ромкиња у тадашњој Краљевини Југославије, као и социјалним проблемима Рома.

Последњи панои о страдању Рома у окупираној Србији представљају не само најважније чињенице, него и до сада непозната и неистражена питања као идеолошка опредељења српских колаборациониста према Ромима.

Изложба скреће пажњу на доминантан образац представљања ромске популације у штампи у једном турболетном периоду, обухватајући и мирнодопски период Краљевине Југославије.

Изложбу у Историјском архиву Шумадије Крагујевчани могу погледати до 5. фебруара.

Изложба се ослања на до сада непознату грађу односно новинске чланке који сведоче о пажњи коју је тадашња штампа посвећивала  Ромима.

Захваљујући пројекту Култура за демократију који подржава Влада Швајцарске, а спроводи Хартефакт  фонд, Друштво историчара Шумадије успело је да реализује ову изложбу.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *