10 минута: Између два Ђурђевдана почели значајни пројекти за Крагујевац

У присуству бројних државних званичника и делегација, у здању Старе скупштине, поводом Дана града одржана је свечана седница.

Између два Ђурђевдана почели су значајни пројекти за град Крагујевац, који је препознат као подручје у које се сливају инвестиције Владе Републике Србије.

Тај тренд наставиће се и у овој години, рекао је у свом обраћању градоначелник Никола Дашић.

Свечаној седници присуствовали су представници Владе, амбасада, делегације градова пријатеља Крагујевца, Војске Србије, Шумадијског округа, верских заједница, правосуђа, градоначелник Новог Сада, народни посланици из Крагујевца, одборници и представници градских установа и предузећа.

Статутом града Крагујевца предвиђено је да се на Свечаној седници традиционално додељују награде и јавна признања.

Овогодишњи лауреати Ђурђевданске награде су: у области уметности Предраг Илић, Сања Живковић, Зоран Игњатовић, у области медицине проф. др Милован Матовић, новинарства Миодраг Стојиловић, образовања Марина Петровић Јилих, у области привреде компанија LionEight, у области хуманитарног карактера припадници Ватрогасно спасилачке бригаде за учешће у спасавању угрожених након разорног земљотреса у Турској.

Одлуком градоначелника Плакета Светог Ђорђа додељена је генералном директору ФК Раднички Игору Конатару и тренеру првог тима Феђи Дудићу за изузетне спортске резултате.

Богат тридесетоминутни програм који су специјално за свечаност поводом прославе Ђурђевдана – Дана града Крагујевца припремили чланови Центра за неговање традиционалне културе Абрашевић био је разноврстан.

На бини су се смењивали рецитатори из позоришта младих, соло певачи из Абрашевића који негују дух традиције и очувања изворних песама, али и два дечја ансамбла са посебним програмом игара из околине Такова и Лепенице.

За многе од њих посебно је важно што су управо они изабрани да за прославу Дана града буду део програма.

У овом програму учествовало је око 60 малишана из млађег и старијег дечјег ансамбла.

У такмичењу за најбољу маску Ђурђевданског маскенбала прво место у категорији најлепша појединачна маска припало је Огњену Мијајиловићу за маску робота.

Најлепшу породичну маску по одлуци жирија имала је породица Каран – Милица и Огњен, док су ученици првог разреда Основне школе „21. октобарˮ победници у категорији најлепша групна маска.

На Ђурђевданском маскенбалу на бини су прошетали сви пријављени такмичари за најбољу маску.

И ове године богат забавни програм за најмлађе суграђане организује Градска туристичка организација Крагујевац.

У склопу Мајских свечаности, на Дан града, одржан је Фестивал уличних свирача.

У пролазу код Робне куће наступио је Срђан Станковић Јапан и Милија Анђелић, на локацији код Зеленгоре свирао је и певао Алек, док су ученици Школе модерне музике Октава забављали суграђане код Дома омладине.

Традиционална манифестација која се организује поводом Дана града окупила је на више локација крагујевачке музичаре који су забављали пролазнике класичном и реге музиком, домаћим и страним роком.

Код Дома омладине са акустичним саставом наступили су ученици Школе школе модерне музике Октава, чији представници нису крили одушевљење због наступа и промовисања њихове музике.

Фестивал уличних свирача обрадовао је како извођаче, тако и љубитеље живих свирки на отвореном.

Наступи уличних свирача привукли су пажњу пролазника, а већ неколико година уназад ова манифестација се одржава у Крагујевцу.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *