10 минута: Још један сусрет са музиком Исидоре Жебељан

У Универезитетског галерији одржан је концерт посвећен музици Исидоре Жебељан и њеним узорима и учитељима.

Наступили су професор обое Борислав Чичовачки, Александар Стефановић солиста на хармоници и Вељко Ненадић пијаниста, који су поред Исидориних композиција извели и дела Мориса Равела, Беле Бартока, Властимира Трајковића, Игора Стравинског.

Музика Исидоре Жебељан, живи на концертним сценама широм света, кроз позоришне представе, филмска остварења.

Сваки сусрет публике са њеним делима је јединствен и препун савршенства.

Исидора Жебељан била је најистакнутија српска композиторка, универзитетски професор и академик.

Њен супруг Борислав Чичовачки, осмислио је још један програм који публику позива на сусрет са непоновљим композиторским опусом Исидоре.

Чичовачки је дипломирао и магистрирао обоу у Новом Саду, постдипломске студије у Амстердаму.

Свестрани интелектуалац са две факултетске дипломе, извођачко искуство забележио је широм света, а његов роман „Потамнели анђели балканских ратова“ био је номинован за Европску награду за књижевност.

Написао је либрета за пет опера Исидоре Жебељан.

Некадашњи студент Исидоре Жебељан, Вељко Ненадић данас ниже награде за композиције које је у класи прослављене уметнице успешно завршио и усавршио.

Његова дела изводе се на фестивалима у иностранству, а опус објављује музичка идавачка кућа из Холандије.

Својевремено, Исидора Жебељан утицала је на Вељка Ненадића и многе генерације уметника подстичући их да разгранају таленат, слободно компонују, живе.

Концерт у Универзитетској галерији посвећен Исидори Жебељан организован је у данима када крагујевачки Универзитет скреће пажњу на знамените српске научнице и уметнице.

Иначе, за концерт Музика Исидоре Жебељан и њених узора и учитеља обезбеђени су скоро студијски услови јер тонски остао забележен професионалном техником.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *