10 минута: Како прописи и јавне политике утичу на осетљиве друштвене групе?

Радионица „Процена утицаја прописа и јавних политика на осетљиве друштвене групе“ која је одржана у Крагујевцу имала је за циљ да између осталог упозна органе јавне власти, цивилни сектор и ширу јавност са последњим изменама Закона о забрани дискриминације Републике Србије.

Радионици су водиле стручне службе Повереника за заштиту равноправности и А11 – Иницијативе за економска и социјална права.

Представници органа јавне власти морају имати вештине да благовремено препознају и реагују на дискриминацију, нарочито у раду са угроженим друштвеним групама.

Сиромашни, маргинализовани и вишеструко дискриминисани грађани морају бити посебно заштићени и подржани од надлежних органа са којима долазе у контакт и пред којима остварују своја права.

Циљ ове радионице био је и да се са локалним самоуправама и органима који доносе одлуке разговара о новим изменама Закона о забрани дискриминације.

Процена утицаја прописа на осетљиве и социоекономски угрожене групе и појединце је веома важна али се исто тако показало да је целисходније процену радити у фази доношења прописа него у фази његове примене.

Град Крагујевац има групу за људска и мањиска права, родну равоправост и превенцију трговине људима.
Циљ радионице је да се сви релевантни актери из јавног и цивилног сектора упознају са обавезом процене утицаја на осетљиве друштвене групе, уведеном изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и начинима како се она спроводи.

Обука се одржава у оквиру пројекта „Унапређење економских и социјалних права кроз примену антидискриминационог законодавства“.
Учесници радионице између осталог имали су задатак да поставе основе за спровођење процене утицаја прописа или јавних политика на социо економски угрожене грађане и грађанке у њиховом окружењу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *