10 минута: Каква је била венчаница краљице Марије Карађорђевић?

Поводом 60 година од смрти краљице Марије Карађорђевић, у кући краља Петра Првог Карађорђевића на Опленцу изложене су реплике венчане хаљине, смарагдне огрлице и смарагдне дијадеме краљице Марије од Југославије.

Нови експонати у склопу сталне музејске поставке посетиоцима пружају могућност да се боље упознају са чињеницама и детаљима из живота краљице мајке.

Први пут после ослобођења у Великом рату, Београд је добио велики разлог за славље.

Неколико десетина хиљада људи је 8. јуна 1922. дошло у престоницу да би видело супругу свог владара, краља Александра Карађорђевића и присуствовало свадбеним свечаностима.

На путу до Саборне цркве поворку је пратило клицање одушевљеног народа, а авиони су кружили над центром Београда и бацали цвеће.

Младожења је био одевен у свечану генералску униформу, а невеста у белу венчаницу са дугим шлепом.

Реплика венчане хаљине краљице Марије Карађорђевић изложена је у Петровој кући на Опленцу.

Кум на венчању краља Александра Првог Карађорђевића и краљице Марије био је енглески краљ кога је заступао син Алберт, стари сват је био кнез Арсен, док је директор церемонијала био Бранислав Нушић.

Одмах по венчању Карађорђевићи су основали хуманитарни фонд, а све госте су замолили да уместо свадбеног поклона уплате новац у тај фонд.

Краљица Марија Карађорђевић рођена је 1900. године као треће дете румунског принца Фердинанда и Марије Хохензолерн, а 1922. године удаје се за краља Александра и постаје Краљица Срба, Хрвата и Словенаца, а касније, 1929. постаје и краљица Југославије.

Mајка је престолонаследника Петра Другог, принчева Томислава и Андреја Карађорђевића.

Трагедија у Марсеју, где је 9. октобра 1934. убијен краљ Александар, тешко је погодила краљицу Марију.

Две године је провела у црнини.

Умрла је у 61. години, а опело јој је по православним обичајима служено у храму Светог Саве у Лондону, који је она и подигла.

Последњу почаст Краљици Марији указао је велики француски председник, генерал Шарл де Гол, доделивши јој велики крст Ордена легије части, две године пре њене смрти, а поводом 25 година од убиства краља Александра.

Посмртни остаци краљице Марије су у гробницу на Опленцу пренети 2013. а годину дана касније је и рехабилитована.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *