10 минута: Крагујевац град са највише избеглих и расељених у Србији

После ратних егзодуса који су се догодили на тлу бивших југословенских република дошло је до великих миграција становништва.

Крагујевац је, са 11 хиљада интерно расељених и избеглих, град који има највише прогнаних и интерно расељених у Србији.

Од 2007. године локална самоуправа је аплицирала за пројекте како би се обезбедио новац за куповину пољопривредних домаћинстава и тако решило стамбено питање избеглих и расељених.

Кров над главом до сада је добило око сто породица, а у наредном периоду новчана средства у износу од око 3,7 милиона динара локалној самоуправи определио је републички Комесаријат за избеглице и миграције.

Новац ће бити намењен за куповину пољопривредних домаћинстава или кућа са окућницом на сеоском подручју.

Саша Витошевић избегао је са Косова и Метохије из родног Ораховца.

Од 2007. године када је дошао у Крагујевац са супругом и троје деце променио је на десетине станова.

Како каже, живот ван родног краја у средини где не познајеш ни град ни људе, али ни могућности за проналажење посла није ни мало лак.

Сагледавајући све могуђности које пружа Комесаријат за избеглице и миграције и локална самоуправа, Витошевић се обратио граду за помоћ.

Имајући у виду да испуњава све услове који су потребни за доделу куће, Саша Витошевић се са породицом недавно уселио у кућу у селу Претоке код Кнића коју је купио град Крагујевац.

У кући од 50 квадрата и окућницом од 50 ари, нашао је свој кров над главом, а град Крагујевац је за куповину куће издвојио 10 хиљада евра.

Град Крагујевац од 2007. године стамбено је збринуо преко сто породица које су свој нови дом добиле на сеоском подручју.

Куповина кућа за програне и расељене кроз пројекте са Комесаријатом за избеглице и миграције биће настављена и у наредном периоду, наводе у локалној самоуправи јер су обезбеђена додатна средства у износу од 3,7 милиона динара.

Куповином сеоског домаћинстава решава се и стамбено питање, али и егзистенција избеглих и расењених који имају могућност да се баве пољопривредном производњом.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *