10 минута: Крагујевац подржава развој социјалног предузетништва

У пешачкој зони у Крагујевцу одржан је Базар социјалних производа, на коме је своје производе понудило 25 локалних удружења.

Циљ је да се пружи подршка развоју социјалног предузетништва у Крагујевцу.

Организатори кажу да социјално предузетништво подстиче запошљавање тешко запошљивих лица, инклузију и удруживање грађана кроз иновативне производе посебно у области заштите животне средине и циркуларне економије.

Производи домаће радиности, декоративни предмети, накит, ручно прављене минђуше и уникатне наруквице, лутке, слике, сапуни, осликане мараме, миришљаве свеће, етерична уља, кућни текстил, али и производи од козијег млека, зимница, лековити чајеви, цеђени сокови и домаће штрудле и кифлице, нашли су се на штандовима у пешачкој зони.

Базар социјалних производа организовало је удружење „Путоказ Крагујевац“ које се неколико година уназад бави проблемом незапослених, маргинализованих група грађана, оних који се тешко запошљавају и чије породице тешко живе, а конкретно социјалним предузетништвом већ три године.

Удружење „Путоказ“ је Базар организовало у оквиру пројекта „Подршка развоју социјалног предузетништва у локалним заједницама – Крагујевац“.

Овај пројекат се спроводи у оквиру програма Покрет Полет који финансира Европска унија, а спроводи Траг фондација чији млади истраживачи су били на крагујевачком Базару.

Град Крагујевац подржава развој социјалног предузетништва.

У Србији ради око 1200 социјалних предузећа у којима је ангажовано око 10 хиљада радника, односно око 0,6% запослених.

У Европи их је око 2,8 милиона и у њима ради 6,5 одсто радног становништва.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *