10 минута: Крагујевац усред демографске зиме

Коло српских сестара у Крагујевцу организовало је у Епархијском дому предавање на тему „Крагујевац усред демографске зиме – зашто се празне крагујевачке колевке?“.

Демограф Биљана Спасић присутнима је скренула пажњу на статистичке податке смањења српске популације, наводећи да је абортус највећи непријатељ природног прираштаја.

Према демографским подацима, у Србији тренутно живи свега седам милиона и 100 хиљада становника, од чега су око шест милиона Срби.

Поражавајућа је чињеница да у нашој земљи нема природног прираштаја, с обзиром на то да више становника умире него што се рађа.

У Епархијском дому у Крагујевцу, чланице Кола српских сестара организовале су дебату као допринос подизању свести младих о овој теми, али и да упозоре старије.

Подаци на нивоу Шумадијског округа су такође поражавајући. Професорка Спасић наводи да у 150 насеља у последњих 10 година није рођено ниједно дете, док се у сваком седмом селу годишње рађа само једна беба.

Наведен је и пример села Доброселица у коме последњих 50 година није рођено ниједно дете. Демографска слика Крагујевца је идентична подацима на нивоу државе.

У предавању су, поред Биљане Спасић, учествовали и гуслар Радивоје Бишевац, хор „Свети Сава“, ученици Економске школе и глумци позоришта младих Центра „Абрашевић“.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *