10 минута: Крагујевачка Антиковид апликација чува здравље пацијената и лекара

На Факултету медицинских наука представљена је иновативна софтверска платформа “Антиковид“ која ће највероватније бити инплементирана у наредних десет дана у крагујевачком Дому здравља и донирана здравственом систему Србије.

Аутори апликације су крагујевачки програмери предвођени др Милошем Лучићем, а њеном применом требало би да буде решен проблем гужве у ковид амбуланти и смањен притисак на лекаре, када пацијенти долазе у таласима или у незаказаном термину.

Поред тога, апликација омогућава да потенцијално здраве особе не буду у директном контакту са потенцијално зараженим, а време чекања на тестирање се своди на минимум.

За академску и локалну заједницу ово иноватнивно решење много значи, а у Дому здравља сматрају да ће донети олакшање и пацијентима и лекарима.

Апликација која ће ускоро бити доступна има функцију смарт заказивања и управљања редовима пацијената који у ковид амбулантама чекају на тестирање.

Убудуће, коришћењем апликације пацијент испуњава формулар и добија повратну информацију када, где и коме треба да се јави.

За то време лекари имају увид који случај је хитан.

Софтверска платформа је урађена на Факултету медицинских наука уз подршку тима ментора са Академије струковних студија и Природно-математичког факултета.

Крагујевачки Дом здравља биће прва здравствена установа која ће прихватити „Антиковид“ апликацију за заказивање пацијената за тестирање. Бенефит је вишеструк.

Систем прати аутоматску статистику прегледа и може послужити аналитици.

Платформа има мноштво опција и простора за надоградњу.

Од почетка епидемије у Крагујевцу је тестирано више од 110 хиљада пацијената на Ковид 19.

Корона вирус је у неколико таласа напунио дворишта чак четири ковид амбуланте у граду колико их је било током прошле зиме.

С обзиром на све учесталије најаве да предстоји и четврти талас коришћењем апликације пацијенти неће морати да чекају сатима испред здравствених установа и што је битније потенцијално здраве особе неће бити у директном контакту са онима које имају симптоме ковида.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *