10 минута: Лауреатима додељене Ђурђевданске награде

Крагујевац има много потенцијала у економском, географском и демографском смислу, а наша је жеља да их ставимо у функцију и покренемо град,

односно да стимулацијом инвестиција у привреди отварамо нова радна места, унапредимо градске сервисе, решавамо инфраструктурне проблеме, подржимо раззвој села и пољопривреде, рекао је, на заседању локалног парламента, поводом Дан града, градоначелник Крагујевца, Никола Дашић.

У здању Старе скупштине, највише градско признање, Ђурђевданску награду, добило је 7 лауреата.

У области уметности, за реализацију сталне поставке у Галерији легата Николе Коке Јанковића, под називом „Никола Кока Јанковић Живети уметност“ Ђурђевданска награда уручена је Катарина Бабић, у области медицине проф. др Предрагу Ђурђевићу за коауторство и ауторство већег броја научних радова у области етиопатогенезе различитих малигних болести, а у области новинарства Јелени Миловановић за ауторство 600-те емисије „Здрави били“.

За развој креативних индустрија, поп културе и промоције града Крагујевца у земљи и иностранству, Ђурђевданска награда припала је Удружењу „Арсенал фест“.

У области спорта параолимпијац Горан Николић добио је највише градско признање за истрчаних 77 маратона за 77 дана на стази у Чикагу, компанија „Сунце Маринковић“ у области предузетништва, за изузетне резултате постигнуте у 2019. години и добијену јубиларну награду Привредне коморе Србије за 90 година пословања, а Љубиша Шљивић у области хуманитарног карактера за подухват „Да мали Михаило поново чује“.

У присуству одборника Скупштине града највише признање града добитницима је уручио градоначелник Крагујевца Никола Дашић, који је том приликом рекао да су, осим богате историје и дуге индустријске традиције, инспирација и добитници Ђурђевданских награда.

Због пандемије корона вируса и ванредног стања, свечана Седница скупштине града није одржана традиционално, на Дан града, 6. маја.

С обзиром на то да је у Крагујевцу на снази одлука о ванредној ситуацији, заседање градског парламента организовано је у складу са свим препорукама и епидемиолошким мерама, а седници су присуствовали само одборници Скупштине града и добитници највишег признања.

Највише градско признање, Ђурђевданска награда, додељује се од 2006. године.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *