10 минута: Међународни фестивал камерних хорова по 15. пут у Крагујевцу

Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала се 15. пут одржава у Крагујевцу. Ове године, угостиће рекордан број хорова.

Наступиће 250 учесника из Турске, Хрватске, Северне Македоније, Бугарске и Србије.

Фестивал камерних хорова је у Крагујевцу основан 1995. године и одржава се бијенално.

На 15. по реду Феставалу представиће се хорови из Хрватске, Турске, Бугарске, Северне Македоније и три хора из Србије, а наступиће и Градски камерни хор Лицеум.

Фестивал ће бити одржан на више локација у граду – у Првој крагујевачкој гимназији, Књажевско-српском театру, Саборној цркви, а завршни концерт у Другој крагујевачкој гимназији.

Програмско усмерење Фестивала је презентација заокружених програмских концепата целовечерњих концерата камерних хорова и вокалних ансамбала.

Ове године биће богат и пратећи програм који ће се одржавати у кући Ђуре Јакшића.

У оквиру фестивала је и Хорски атеље, где ће учествовати здружени хорови из Хорске радионице, а носилац пројекта је Камерни хор Лицеум из Крагујевца.

Музички центар је од 2011. године преузео организацију фестивала, који је од 2017. постао део Европске уметничке асоцијације Фестивала “Европа за фестивале, фестивали за Европу“.

Жири ове године чине Золтан Шандор, Санда Додик и Лазар Ђорђевић, а њима се, испред Уметничког савета фестивала, прикључују Соња Маринковић и Богдан Ђаковић.

Покровитељи фестивала су Град Крагујевац и Министарство културе.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *