10 минута: Металски и ИКТ сектор – носиоци локалног економског развоја

Металски и ИКТ сектор, као носиоци локалног економског развоја, представљају индустријску будућност Крагујевца,

чуло се на завршној конференцији о могућностима сарадње компанија из ових области, организованој у оквиру пројекта брендирања града, којим ће, како је речено, у Крагујевцу бити заокружен пословни екосистем и створени бољи услови за живот и рад.

Домаћин конференције је била „Мајнд група“, захваљујући којој се у значајој мери последњих година поправила позиција Крагујевца на индустријској мапи Србије.

Крагујевац је град са повољним привредним амбијентом и као такав може да пружи адекватне услове свим компанијама које желе да послују у центру Шумадије.

Иако је познат по Фијату и Сименсу, а биће ускоро и по Шкоди, град је отворен и за младе, тек основане фирме којима предстоји пут до успеха, поручио је градоначелник Никола Дашић.

Циљ процеса брендирања је одржива будућност града Крагујевца кроз стварање повољније климе за пословање на локалном и регионалном нивоу, а као приоритети су идентификовани металски и сектор информационо-комуникационих технологија.

Развојне шансе увећава и сама локација, односно географски положај Крагујевца и Шумадије, а посебну пажњу треба посветити едукацији будућих кадрова.

Крагујевац је, пре осам година када је основан ИКТ кластер Централне Србије, био готово невидљива ИТ дестинација на мапи Србије и Европе.

Ситуација је данас знатно боља.

Према оцени Сталне конференције градова и општина, Крагујевац је показао озбиљност у приступу сопственом развоју и препознавању нових могућности.

То је потврђено потписивањем споразума којим се обавезао да, у сарадњи са партнерима, започне процес брендирања.

Након завршне конференције организована је панел дискусија о могућностима за сарадњу компанија металског и ИКТ сектора, у којој су учествовали представници ових привредних грана, локалне самоуправе, Регионалне привредне коморе и београдског Института економских наука.

Процес брендирања Крагујевца реализује се у оквиру Програма подршке локалним самоуправама у Србији на путу придруживања Европској унији, уз подршку Сталне конференције градова и општина и Владе Шведске.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *