10 минута: Министартсво туризма ће финансијски подржати уређење Кнежевог арсенала

Град Крагујевац има огроман туристички потенцијал, а Кнежев арсенал представља јединствен архитектонски комплекс који би могао да постане једна од најлепших туристичких дестинација, не само у Србији, већ у Европи, казала је минстарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић која је посетила Крагујевац.

Она је са градоначелником Николом Дашићем разговарала о стратешком развоју туризма у граду и том приликом нагласила да ће ресорно министартсво финансијски подржати реконструкцију Кнежевог арсенала, али да је потребно да локална самоправа конкурише са конкретним пројектом.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је од 2015. године до данас уложило око 62 милиона динара у разне инфраструктурне пројекте у Крагујевцу.

Ресорно минстарство подржало је реконструкцију дечјег одмаралишта на Копаонику и сређивање језера Бубањ, као и многобројне промотивне активности и манифестације, попут Арсенал феста. Оцењено је и да Кнежев арсенал представља право туристичко благо.

Конкурси министартсва за инфраструктурне пројекте у локалним самоуправама отворени су до 30. јуна, али се очекује да ће рок бити продужен због великог интересовања градова и општина. То је прилика да и Крагујевцу буду одобрена средства за сређивање Кнежевог арсенала.

Овај јединствени војно-индустријски и архитектонски комплекс требало би да постане место за важне културне и друге садржаје и једно од најлепших туристичких дестинација у Србији и региону, али и шире, сматра градоначелник Крагујевца.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација и градоначелник Крагујвца присуствовали су презентацији Балканске винске мреже која је одржана у Кући Ђуре Јакшића, у организацији Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Балканска винска мрежа основана је у Скопљу и делује у сфери повезивања и промовисања заједничког вина балканских земаља.

Винску Балканску мрежа повезује удружења винаре из Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Албаније, као и организације за подршку, попут Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

У плану је да се мрежа прошири на Хрватску, Словенију, Грчку, Бугарску и Румунију.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.