10 минута: Обука из пружања прве психолошке помоћи

Градска организација Црвеног крста организовала је за запослене и волонтере обуку из пружања психолошке прве помоћи.

Овакав вид помоћи пружа се актерима непосредно након неког немилог догађаја како би се умањио утицај стреса и спречиле дубље психолошке последице.

Свака несрећа и катастрофа представља велики стрес за учеснике и може оставити дубоке психолошке последице. Због тога је важно, непосредно након немилог догађаја, актерима пружити психолошку прву помоћ. О томе се едукују запослени и волонтери Црвеног крста.

Психолошка прва помоћ је важна у многим ситуацијама. Може се применити након елементаних непогода, саобраћајних несрећа, али и током великих врућина. Тада се припадници осетљивих група људи осећају узнемирено и неопходан им је управо овакав вид помоћи.

Пракса показује да стање кризе код особа које су доживеле неку несрећу траје од две до шест недеља. Психолошка прва помоћ може имати и повратни ефекат на помагаче који морају бити упознати и са методама самопомоћи.

Извештава новинарка РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *