10 минута: Отварање Градског дата центра

У Крагујевцу је свечано почео са радом Градски дата центар, чију је опрему произвођача Хуавеј, вредности 2 милиона долара, донирала Народна Република Кина.

Картицу која је означила почетак рада Градског дата центра, градоначелнику Крагујевца Радомиру Николићу, свечано је уручила амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Отварању Градског дата центра присуствовали су представници локалне самоуправе, градских предузећа, као и директор владине Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, који је најавио отварање и државног дата центра у Крагујевцу у септембру.

Град Крагујевац има трајно опредељење да се бави развојем електронске управе као кључним приоритетом Републике Србије.

Покренути су између осталих, нови географски информациони систем ГИС, уведен је паметан видео надзор, модернизован јавни превоз, уведен систем за мониторинг за одношење смећа, ху ар код на рачунима јавних предузећа, пост терминали у градској управи, електронски сервис у вртићима, е беба, е вртић, е инспектор на порталу е управа, дигитално очитавање водомера, апликација за пријаву комуналних проблема, навео је између осталог градоначелник Радомир Николић.

Један од најзначајних система који је уведен је у пореској управи који омогућава лакши и бржи сервис.

Крагујевац је први град у Србији који је кроз дата центар унапредио информациони, индустријски и одрживи развој.

Попут многих светских паметних градова, у ери дигитализације то ће олакшати живот грађанима Крагуејевца.

На простору од 0,5 петабајта биће смештени подаци градских сервиса. Влада Републике Србије ове године позваће свих 28 градова да следе пут Крагујевца.

Државни дата центар још увек се гради. Очекивања су да ће бити отворен у септембру у Крагујевцу.

Реализацијом Градског дата центра извршиће се консолидација свих градских предузећа.

Отварањем градског дата центра, успостављањем модерне информационе технологије на ниову Крагујевца створиће се услови за ефиксанију, економичнију и транспарентнију јавну управу која свакодневно обрађује и пружа низ администативних услуга грађанима.

У интересу заједнице и државе је да се тај процес одвија брже и ефикасније. Градски дата центар за рад је опремио кинески Хуавеј, и то је поред недавно отворене фабрике Јангфен најновија значајна кинеска инвестиција у Крагујевцу.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *