10 минута: Oтворен 15. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала

На Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије, синоћ је отворен 15. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала.

Фестивал који се од 1995. године одржава бијенално, траје до 24. августа.

Организатор је Музички центар, а покровитељи Министарство културе и град Крагујевац.

Хорови из различитих делова Европе наступиће на више локација – у Првој крагујевачкој гимназији, Књажевско српском театру, Саборној цркви, док је завршни концерт у Другој крагујевачкој гимназији.

Након свечаног отварања, сегментима наступа представили су се сви хорови који су учесници фестивала.

Прве фестивалске вечери у сали Прве крагујевачке гимназије наступио је Девојачки збор Звјездице из Загреба, са програмом Поглед према небу, под диригентском палицом Здравка Шљивца.

15. Међународни фестивал камерних хорова и вокалних ансамбала, окупио је 250 учесника из Турске, Хрватске, Северне Македоније, Бугарске и Србије, а отворила га је помоћница градоначелника за културу и информисање Ана Петровић.

Свечаном отварању фестивала присуствовао је и амбасадор Бугарске у Србији Петко Дојков.

Ове године, богат пратећи програм се организује у кући Ђуре Јакшића.

Значај неговања хорског звука и различитих стилова хорског певања, развој камерних хорова и вокалних ансамбала и богаћење музичког живота града препознало је Министарство културе.

Због квалитета и своје изврсности носи лого Асоцијације фестивала Европа за фестивале, фестивали за Европу и препознатљив је на мапи европских фестивала, чиме доприноси бољем културном угледу града Крагујевца.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *