10 минута: Пет година постојања удружења „Шумадијска ракија“

Регионална асоцијација произвођача ракије Шумадијска ракија обележила је пет година постојања и успешног рада.

Удружење је до данас урадило много на промоцији ракије од шљиве и подизању ракијске културе у Србији.

На почетку је имало осам регистрованих дестилерија, а данас је тај број знатно већи.

Све дестилерије чланице су са територије Шумадијског округа, а многе од њих награђиване су на сајмовима и смотрама пића у земљи и иностранству.

Удружење Шумадијска ракија је основано пре пет година на иницијативу Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, која је препознала потенцијал који Шумадија има у овој области, са идејом да окупи произвођаче природних воћних ракија са ове територије и на тај начин допринесе афирмацији краја надалеко познатог по производњи ракије.

Асоцијација је прва у Србији добила права на коришћење географске ознаке о пореклу шљивовице са овог поднебља.

Од самог оснивања удружење је имало подршку града Крагујевца.

Досадашњег председника Скупштине асоцијације Шумадијска ракија Горана Мијаиловића заменио је Александар Станковић власник једне од дестилерија чланица.   

Циљ удружења је да унапреди квалитет и стандардизацију у производњи ракије, производњу квалитетних природних воћних ракија са заштићеним именом и ознаком географског порекла, промоцију и позиционирање овог пића као регионалног бренда и заједнички наступ шумадијских произвођача ракије на домаћим и иностраним тржиштима.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *