10 минута: Пливање за Часни крст у Крагујевцу

Духовно-спортска манифестација „Пливање за часни крст“, која се традиционално организује на Богојављење, одржана је и ове године на језеру у Шумарицама.

За Богојављенски крст надметало се 33 учесника, а најбољи је био 15-годишњи Филип Миливојевић. Организатори манифестације су Епархија шумадијска и град Крагујевац.

Духовно ојачани и физички спремни за пливање за Часни крст у хладну језерску воду ушло је тридесет троје пливача, међу којима су биле и две девојке.

Епископ шумадијски владика и градоначелник Крагујевца Никола Дашић означили су старт за почетак пливања.

На воденој површини, на специјалном постољу, плутао је дрвени крст украшен цветним венцем до кога су пливали учесници манифестације.

Од старта до циља означено је 33 метра што симболизује године живота Исуса Христа.

Имајући у виду да је од старта до циља кратка метража, пливање је брзо завршњено, а до крста је први стигао ученик осмог разреда основне школе Филип Миливојевић из Шумарица.

На обали језера ове године, у поређењу са претходним, је било неупоредиво мање грађана, због актуелних епидемиолошкох мера и заражавања корона вирусом.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима бодрио је пливаче овогодишње манифестације. Иначе, град Крагујевац је покровитељ ове традиционалне манифестације за коју се сваке године пријављује све већи број младих Крагујевчана.

Одмах по завршетку Богојављенског пливања, епископ Шумадијски Јован и градоначелник Крагујевца уручили су признања свим учесницима духовно-спортске манифестације „Пливање за Часни крст“, а Крагујевац се нашао на листи малобројних градова у коме је, упркос пандемији корона вируса, одржана ова манифестација.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *