10 минута: Покретни мамограф у Крагујевцу

Покретни мамограф који је постављен у кругу Универзитетског клиничког центра Крагујевац почео је са радом 18. јула и до сада је превентивне прегледе обавило око 400 жена из Шумадијског округа.

Сви термини за прегледе до краја августа су попуњени, а заинтересоване суграђанке могу путем кол центра Дома здравља да закажу преглед за који је довољно понети личну карту или здравствену књижицу.

Мамографија као неинвазивна дијагностичка метода спада у најбољу превенцију обољења дојки.

Ово је једина метода којом се на време може детектовати рак дојке, што значи да се у случају када је карцином мањи од једног центиметра стопа преживљавања у првих пет година повећавава за више од 95 одсто.

На инцијативу Савета за здравље града Крагујевца и Интитута за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ покретни мамограф је постављен у кругу крагујевачког Универзитетског клиничког центра како би пацијенткиње на брз и комфоран начин могле да обаве ову врсту прегледа.

Министарство здравља Републике Србије од 2012. године финансира спровођење програма скрининга рака дојке.

Због пандемије корона вируса у претходне две године није био у фунцкији једини мамограф Дома здравља који се налази у згради АТД-а.

То је био један од разлога да Дом здравља организује ову акцију превентивних прегледа.

Универзитетски клинички центар Крагујевац препознао је значај ове акције и пружио неопходну кадровску и просторну подршку.

Заинтересованост за прегледе је велика, па је тако до сада прегледе обавило око 400 пацијенткиња из Крагујевца и околине.

До краја августа ће бити прегледано још 1500 жена.

Прегледи за покретни мамограф заказују се путм телефона 034/ 505-800 и 505-825.

Мамограф ће бити постављен у кругу Универзитетског клиничког центра до краја августа и радиће сваког радног дана од 9 до 19 сати.   

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.