10 минута: Помоћ државе у правом тренутку за микро, мала и средња предузећа

Влада Републике Србије издвојиће две и по милијарде евра за помоћ привреди и грађанима.

Директна подршка приватном сектору планирана је од 1. марта, а запосленима у микро, малим и средњим предузећима биће исплаћено три пута по 50% минималне зараде.

У Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа наводе да су подстицајне мере у овом тренутку од великог значаја, јер је пандемија корона вируса оставила несагледиве последице на привреду.

Запосленима у приватном сектору у априлу, мају и јуну биће исплаћено по 50% минималне зараде, као део пакета финансијске подршке, који је осмислила Влада Републике Србије у циљу сузбијања последица пандемије корона вируса које су најизраженије у привреди.

Овом мером биће обухваћено око 250.000 запослених у микро, малим и средњим предузећима.

Иако је привреда Шумадије у години у којој је Ковид 19 у потпуности пореметио глобалну економију остварила суфицит од 362 милиона евра, подстицајне мере биће од великог значаја за привреднике.

Менаџмент предузећа „Unior components“ које има више од 160 запослених, сматра да финасијски пакет мера Владе Републике Србије долази у правом тренутку.

Најављене подстицајне мере значајно ће утицати на будуће пословне активности микро, малих и средњих предузећа, наводе у Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа.

Најугроженији сектори су туризам, угоститељство и друмски саобраћај.

Због тога је изузетно значајно што ће новим пакетом подршке у наредних шест месеци бити обухваћени превозници у друмском саобраћају.

Имунизација против корона  вируса која је организована у Србији заштитиће грађане од заражавања и довести до већег степена очуваности здравља нације, што ће се одразити и на привреду.

Уколико се створи колективни имунитет биће повећана и пословна активност грађана, а самим тим и бруто друштвени производ наше земље.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *