10 минута: Повећана потрошња антибиотика и суплемената

У крагујевачким апотекама је у последње две недеље повећана потражња за антибиотицима.

У Апотекарској установи Крагујевац наводе да антибиотике преписује изабрани лекар основу здравственог стања пацијента и да се они користе по упутству.

Ипак, има грађана који антибиотике узимају самоиницијативно, што доводи до бројних проблема.

Осим за антибиотицама, повећана је потражња и за суплементима који се, такође, конзумирају без надзора.

Лекари имају пуне руке посла, јер грађани током лета у њихове ординације долазе са различитим инфекцијама.

У најтоплијем периоду године, без обзира на високе температуре, прехладе нису реткост и без обзира на то што су у већини случајева безазлене, требало би се јавити лекару.

Многи у кућној апотеци имају антибиотике које пију по сопственом нахођењу, а таква употреба медикамената може да изазове низ нежељених ефеката по здравље људи.

Повећана је и потрошња витамина и минерала.

У намери да појачају имунитет грађани се често опредељују за куповину суплемената које конзумирају без надзора лекара.

Нови талас пандемије корона вируса донео је и нови, делта сој.

Здравствене установе свакодневно бележе већи број прегледа пацијената са симтомима ковида, али и већи број новозаражених и хоспиталозованих.

Борба са вирусом траје годину и по дана, а досадашње искуство говори да је имунизација, уз поштовање превентивних мера, најбољи облик заштите.

Са лековима би требало поступати опрезно, упозоравају фармацеути који подсећају грађане да медикаменти који се користе у лечењу могу имату бројна нежељена дејства.   

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *