10 минута: Предавање о оснивачу Црвеног крста у Србији

На Универзитету у Крагујевцу одржано је предавање о академику Владану Ђорђевићу, оснивачу Црвеног крста у Србији, првог српског школованог хирурга, председника владе, министра, преводиоца, књижевника и политичара.

Предавање је, у организацији Центра за научно истраживање САНУ и Универзитета у Крагујевцу одржао академик Радоје Чоловић.

Српска академија наука и уметности је 2020. обележила 90 година од смрти академика Владана Ђорђевића, комплексне личности српске историје.

Био је први школовани српски хирург, оснивач националног Лекарског друштва и Црвеног крста, председник Министарског савета Краљевине Србије, санитетски пуковник, књижевник, политичар, преводилац.

Предавање на Универзитету у Крагујевцу одржао је председник Српског лекарског друштва, академик Радоје Чоловић који је говорио о животу и раду Владана Ђорђевића, који је по много чему обележио време у коме је живео.

Црвени крст је најстарија хуманитарна организација која је у свим временским раздобљима имала немерљиву улогу у хуманитарној мисији, посебно током ратних година.

Академик Владан Ђорђевић оставио је неизбрисив траг у историји као један од највећих српских интелектуалаца.

У Центру за научно истраживачки рад САНУ најављују бројне активностио у наредном периоду.

Предавање о академику Владану Ђорђевићу на Универзитету у Крагујевцу је било у знаку добре посећености.

Србија много тога памти и не дозвољава да падне у заборав лик и дело овог врсног интелектуалца који је преминуо 1930. године, истакао је академик Радоје Чоловић.

Академик Ђорђевић радио је и као уредник Српског архивског часописа и то пуних 25 година.

Овај часопис је један је од најдрагоценијих медицинских публикација у свету који се и данас објављује.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *