10 минута: Представљена едиција „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“

Циљ објављивања овог комплексног пројекта који су подржали Министарство културе и општина Горњи Милановац, јесте потреба да се евидентирају, музеолошки и архивистички обраде у форми каталога подаци о што већем броју предмета и докумената који се чувају у фундусима најзначајнијих домаћих установа културе везаних за ову још увек недовољно проучену владарску породицу.

Пројекат траје пуних 13 година, објављена је седма књига, у припреми је осма у којима је евидентирано близу 5 хиљада предмета.

Евидентирањем и описивањем разноврсних артефаката и докумената, ствара се јединствена база података за даља истраживања.

Она се допуњавају систематским пописивањем експоната знамените српске династије Обреновић, како у иностраним установама, тако и у приватним збиркама и колекцијама.

Аутори пројекта кренули су у потрагу за историјим Обреновића и проширили је на збирке у Француској, Националној галерији Словеније, Црне Горе.

У изради пројекта водило се рачуна о високим научним стандардима, радове је потписало до сада 67 научника.

Прилози стручне публикације прате трагове како су установе које чувају баштину Обреновића дошле до експоната, док чланци доносе и податке о односу династије и појединих крајева Србије, Европе, њиховим тадашњим присталицама али и противницима.

Династија Обреновић оставила је велики траг не само у историји Србије, већ и у историји неких европских градова.

Заоставштина Обреновића је веома богата превасходно у Аустрији, Француској, Румунији, односно на сваком подручју где су Обреновићи боравили, као што је и Беч где је едиција представљена још пре четири године.

Ово је друга промоција едиције у Крагујевцу, ускоро следи и београдска, а током 13 година промовисана је широм земље и окружења.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *