10 минута: Приказ кнеза Михаила кроз савремене визуелне технике

Народни музеј Шумадије иницијатор је обележавања 200. годишњице од рођења кнеза Михаила и водећа установа културе у програму посвећеном јубилеју током целе године.

Изложбом радова Дејана Петровића, аутора визуелног идентитета јубилеја, почео је званични програм обележавања. Поставка је отворена у Конаку кнеза Михаила.

У свом здању, кнез Михаило дочекује посетиоце приказом графичких решења Дејана Петровића, који је месецима радио и на разради идеје приказа кнеза Михаила кроз савремене визуелне технике, стилове, фонтове. Резултат је освежавајући призор.

Конак кнеза Михаила је за годину јубилеја адаптиран. На овом месту током године биће организоване тематске и гостујуће изложбе. Очекује се и поставка Народног музеја из Београда.

Сарадња са Дејаном Петровићем одвија се дужи временски период и поверење му је указано да буде аутор графичких решења на основу претходних успешних заједничких пројеката.

Изложба којом је званично и почео програм обележавања 200. годишњице од рођења кнеза Михаила привукла је значајну пажњу јавности, посетилаца, потомака династије Обреновић.

Кнез Михаило је својим образовањем, сложеним политичким, државничким и уметничким животом посебно озрачио Србију током своје владавине.

Јавност се подсећа да је у његово време искован први српски динар, да је основао претечу Српске академије наука и уметности. Током године јубилеја, ишчитава се поново кнежев живот.

Аутор визуелног идентитета и логотипа обележавања 200. годишњице од рођења кнеза Михаила, Дејан Петровић магистрирао је калиграфију на Факултету примењених уметности у Београду.

Бави се педагошким радом и аутор је бројних графичких решења, а довођење кнеза Михаила у дигитално доба, како каже, радио је са посебном одговорношћу и ентузијазмом.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *