10 минута: Радницима Фијата за рад у иностранству бонуси од 11 хиљада евра и 6 хиљада по повратку

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић после вишечасовних разговора са представницима синдиката и радника Фијата који су одржани у Скупштини града Крагујевца саопштила је резултате нове рунде преговора.

Радницима који се одлуче за опцију одласка на рад у фабрикама у Словачкој и Пољској понуђени су бонуси: 11 хиљада евра по одласку, плата од 850 евра, плаћено здравствено и социјално осигурање њиховим породицама током одсуства и додатан бонус од 6 хиљада евра по повратку у крагујевачку фабрику где имају загарантован посао од 2024. када Стелантис почне производњу електричног возила.

Пријављивање почиње од 8. до 15. јуна, а радна група која ће бити формирана у међувремену радиће на изналажењу решења за остале категорије радника, нарочито оне који не прихвате ни социјални програм ни одлазак у иностранство.

Иако су у Скупштини града преговори између радника Фијата и председнице Владе Ане Брнабић и градоначелника Николе Дашића трајали више сати, они нису коначни.

До 20. јуна биће позната потпуно ситуација, нагласила је Брнабић и подсетила да у 4 кварталу 2024. године Стелантис почиње производњу новог електричног модела, и да је неопхдоно тада да ради 1550 људи.

Данас фабрика има 2016 радника, 500 остаје да ради током транзиције а ту ће бити осетљиве категорије радника попут трудница, инвалида, људи који су у процесу вантелесне оплодње и они ће од 1. јула примати плату 100 одсто.

У другу категорију спадају радници који желе да се определе за рад у Словачкој или Пољској и најидеалнија би била ситуација да се хиљаду радника одлучи за ову опцију. За ту категорију су понуђене највећи бонуси.

Трећа категорија је 500 радника којих је вишак, а уколико се тај број увећа јер радници одбију одлазак у иностранство, радна група која ће бити формирана наредних дана бавиће се износима отпремнина које сада радници одбијају.

Поред ових категорија радника, постоји и значајан број радника који не желе да прихвате ниједну опцију, већ да раде и даље.

Представници радника кажу да је највећи број заинтересован да ради у свом граду.

Овом приликом је председница Владе нагласила да ће радна група и за њих покушати да нађе решење које ће највероватније доћи и са доласком новог инвеститора који ускоро у Крагујевцу отвара фабрику за 1400 радника.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.