10 минута: Расписан Међународни конкурс антиратне карикатуре

Установа Спомен парк „Крагујевачки октобар“ расписала је Међунаронди конкурс 22. бијеналног салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2023“.

Суочени са великим ратним сукобом у Украјини, Савет Салона је донео одлуку да већ у марту распише конкурс и позове уметнике карикатуре да се придруже антиратној мисији ове манифестације.

Суочени са највећим војним сукобом после Другог светског рата и претњом глобалног страдања, а у знак сећања на велики злочин у Крагујевцу, у коме су пре 82 године, немачки окупатори у једном дану стрељали више хиљада невиних цивила, Спомен парк „Крагујевачки октобар“ расписао је Међународни конкурс 22. бијеналног салона антиратне карикатуре.

Право учешћа на конкурсу имају карикатуристи и ликовни ствараоци из целог света, који шаљу радове на антиратну и тему разумевања и солидарности међу људима и народима.

Рок за пријем радова је до 18. августа, а жирирање ће се обавити 25. и 26. августа.

Председник жирија биће истакнути карикатуриста Иштван Келемен из Мађарске.

Међународни салон антиратне карикатуре имао је велику промоцију и афирмацију у многим земљама.

Организован је и у најтежим међународним околностима, а најактивнији аутори били су из источних земаља и оних изложених ратним сукобима.

За сваки салон се селектује око 80 радова, а наградни фонд је нешто већи него претходних година и износи 7300 евра.

После проглашења победника, уручења награда и отварања у Крагујевцу, поставка Салона се представља у бројним градовима у свету.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *