10 минута: Српско позориште у Великом рату у Универзитетској галерији у Крагујевцу

Под покровитељством Музеја позоришне уметности Србије, у Универзитетској галерији у Крагујевцу, отворена је изложба Српско позориште у Великом рату.

Због свог изузетног значаја, поставка је уврштена у програм обележавања Месеца франкофоније у Србији.

Публика ће ову поставку моћи да види до краја марта.

Само четири месеца после премијере изложбе у Паризу, крагујевачка публика има прилику да прва у Србији види поставку која говори о значају позоришта у Великом рату.

У најтежим животним условима, у време Првог светског рата, заробљеници, војници и избеглице у логорима и болницама широм Европе организовали су позоришни живот да би подигли морал напаћеном народу.

Војничка позоришта су прављена на брзину, на самим борбеним линијама, на положају. Деловала су у затишјима између борби, између наредби за покрет.

Позоришта у заробљеничким логорима била су најбројнија.

Репертоар је био претежно родољубиво-национални, али су радо гледане и комедије  домаћих аутора.

У свим позориштима и њиховим програмима необично важну улогу су одиграли војни оркестри, цивилни музичари.

Причу о овим неописиво тешким временима изложба доноси фотографијом, документима, аудио-визуелним материјалима из фондова Музеја позоришне уметности Србије.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *