10 минута: Шумадијска ракија на оцени

У Винско-ракијском хабу, завршено је треће Шумадијско оцењивање квалитета воћних ракија, у организацији Регионалне асоцијације произвођача ракије Шумадијска ракија.

Ракије су ове године први пут оцењивале две независне комисије.

Након оцене експертске комисије, свој суд данас су дали и сомелијери, бармени и блогери.

Награде за најбоље оцењене воћне ракије биће додељене на Другом шумадијском фестивалу ракије који ће се 11. децембра одржати у Крагујевцу, када ће бити проглашен и Шампион оцењивања, односно најбоља шљивовица.

Право учешћа су имали сви регистровани произвођачи јаких алкохолних пића, а први пут је оцењивање завршено према промењеним критеријумима који су садржани у Правилнику о оцењивању квалитгета јаких алкохолних пића Регионалне асоцијације произвођача ракије Шумадијска ракија.

Ове године пријављено је 60 узорака. Сви узорци су шифровани, а боце обавијене папиром, тако да чланови комисије не знају ко је произвођач узорка.

Новина је да, након пријаве, узорке за оцењивање нису достављали власници дестилерија, већ су се узорци у оригиналним паковањима преузимали из малопродајних и угоститељских објеката.

Овакав начин узорковања, према речима организатора, пружиће најобјективнију слику о квалитету воћних ракија и најреалнији увид у стање на тржишту.

Након оцењивања, најквалитетније ракије сврстаће се у престижну групу.

Пословну шансу у овом сектору до сада су препознала 24 произвођача из Шумадије.

Они су се удуржили у регионалну асоцијацију, а Министарство пољопривреде је признало географску ознаку за Шумадијску шљивовицу.
Многе воћне ракије произведене у дестилеријама чланова Регионалне асоцијације произвођача већ су награђиване на фестивалима и сајамским манифестацијама.

Међутим, најбољи суд увек је суд потрошача, односно конзумената који ће бити у прилици да се изјасне већ 11. децембра на Другом шумадијском фестивалу ракије у Крагујевцу .

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *