У Винско-ракијском хабу, завршено је треће Шумадијско оцењивање квалитета воћних ракија, у организацији Регионалне асоцијације произвођача ракије Шумадијска ракија.
Ракије су ове године први пут оцењивале две независне комисије.
Након оцене експертске комисије, свој суд данас су дали и сомелијери, бармени и блогери.
Награде за најбоље оцењене воћне ракије биће додељене на Другом шумадијском фестивалу ракије који ће се 11. децембра одржати у Крагујевцу, када ће бити проглашен и Шампион оцењивања, односно најбоља шљивовица.
Право учешћа су имали сви регистровани произвођачи јаких алкохолних пића, а први пут је оцењивање завршено према промењеним критеријумима који су садржани у Правилнику о оцењивању квалитгета јаких алкохолних пића Регионалне асоцијације произвођача ракије Шумадијска ракија.
Ове године пријављено је 60 узорака. Сви узорци су шифровани, а боце обавијене папиром, тако да чланови комисије не знају ко је произвођач узорка.
Новина је да, након пријаве, узорке за оцењивање нису достављали власници дестилерија, већ су се узорци у оригиналним паковањима преузимали из малопродајних и угоститељских објеката.
Овакав начин узорковања, према речима организатора, пружиће најобјективнију слику о квалитету воћних ракија и најреалнији увид у стање на тржишту.
Након оцењивања, најквалитетније ракије сврстаће се у престижну групу.
Пословну шансу у овом сектору до сада су препознала 24 произвођача из Шумадије.
Они су се удуржили у регионалну асоцијацију, а Министарство пољопривреде је признало географску ознаку за Шумадијску шљивовицу.
Многе воћне ракије произведене у дестилеријама чланова Регионалне асоцијације произвођача већ су награђиване на фестивалима и сајамским манифестацијама.
Међутим, најбољи суд увек је суд потрошача, односно конзумената који ће бити у прилици да се изјасне већ 11. децембра на Другом шумадијском фестивалу ракије у Крагујевцу .
Извештава новинарка РТК Нина Бајић.