10 минута: Шумадијски дани шљиве

У завршници манифестације „Шумадијски дани шљиве“ Градска туристичка организација Крагујевац организовала је водичку туру за заинтересоване посетиоце кроз подруднички крај, продефиловали су још једном фијакери а у вечерњим часовима доделом награда за најлепша дворишта уследиће и званично затварање тродневне манифестације у Страгарима.

Страгарачку Фијакеријаду организовали су чланови Коњичког клуба „ Шумадинац“ који последњих година броје све већи број младих чланова.

Привржени племенитим животињама стрпљиво су чекали свој тренутак дефилеа.

Привредно туристичка манифестација – Дани Шумадијске шљиве после неколико година паузе на иницијативу градоначелника Николе Дашића одржана је како би се представили потенцијали овог краја, препознатљивог по воћарству.

У подрудничком крају доминира шљива, па је и идеја манифестације се разноврсни производи од шљиве уједињени на тезгама и презентују.

Да ли шљива може да буде овдашњи бренд?

Градска туристичка организација Крагујевац током три дана интезивно је радила на промоцији манифестације, подржала излагаче не само производа од шљиве већ и домаће радиности, механизације, пољопривредне хемије.

Организовали су водичку туру, а посетиоци су могли да виде културно историјске и верске знаменитости овог краја.

После посета манастирима видели су и једну од преосталих воденица.

У Страгарима својевремено било их је око 60.

Манифестација улази у завршницу.

„Шумадијски дани шљиве“  имали су шансу да пробуде потенцијале овог краја који је неодвојив од српске средњовековне историје, али и новије која се броји од Првог српског устанка, а потом и обнављања државе.

Посебна предност назире се у развоју етно туризма. Јер је природа овог краја у подножју моћног Рудника и даље тајанствена, моћна и очувана. 

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.