10 минута: Светски дан без дуванског дима

По подацима Иститута за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“ у нашој земљи свакога дана 13 људи изгуби живот због карцинома плућа, болести коју најчешће изазива пушење.

Централна манифестација у Крагујевцу која је организована поводом Светског дана без дуванског дима одржана је на платоу испред Скупштине града.

Програм је организовао Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са Спортским привредним друштвом Раднички и Центром за неговање традиционалне културе Абрашевић, уз подршку града Крагујевца.

Обележавање Светског дана без дуванског дима има за циљ ширење свести код јавности о опасности и штетности дуванског дима и конзумирања цигарета.

Крагујевац се придружио акцији Светске здравствене организације и сваког 31. маја организује манифестацију поводом Светског дана без дуванског дима.

По статистици, у Србији је нешто већи проценат мушкараца који конзумирају цигарете у односу на женску популацију.

Оно што забрињава је све већи број младих који су пробали како класичне тако и електронске цигарете које су подједнако штетне по организам.

Ове године манифестација је централизована, па је тако више од петнаест институција које су укључене у овогодишњи програм своју делатност у борби против пушена представило испред Скупштине града.

Једна од делатности Института за јавно здравље Крагујевац је и саветодавни рад за одвикавање од пушења у оквиру кога клијенти могу похађати индивидуалну или групну терапију како би на најефикаснији начин оставили пушење.     

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *