10 минута: У Крагујевцу од почетка године забележен 931 случај породичног насиља

У крагујевачком Центру за социјални рад прошле године забележено је 1029 пријава насиља, на основу чега су покренута 44 поступка.

У овој години, до сада је број пријава нешто мањи – 931, а покренуто укупно 11 поступака.

Циљ пројекта “Позив за помоћ” удуржења Оаза сигурности, је успостављање СОС телефона, где жене у ситуацијам насиља могу да потраже помоћ.

СОС линија отворена је 24 сата и управо ту жене могу да добију правну и психолошку подршку.

До сада је забележено 90 сати дежурства, стигло је више од 320 позива, а 72 клијента која су имала проблем са насиљем у породици, добила су правну помоћ или психолошку подршку.

Крагујевац од 2008. године интензивно сарађује са Оазом сигурности, једним од првих потписника Протокола о интерсекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици.

Пројекат “Позив за помоћ” заокружује систем услуга подршке које град Крагујевац пружа жртвама насиља у породици.

Према статистичким подацима, више од 90 процената жртава чине жене, а у преко 60 одсто случајева ради се о партнерском насиљу.

Економско оснаживање жена, али и њихово стамбено збрињавање и подршка су приоритети локалне самоуправе.

Стамбена подршка је програм у оквиру кога жене, жртве насиља излазе из Сигурне куће.

Изградњом зграде у којој ће бити смештене жене жртве породичног насиља, свој кров над главом наћи ће и млади из хранитељских породица, Роми и вишечлане породице особа са инвалидитетом.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *