10 минута: У зони школе прилагодити брзину возила на 30 километара на сат

Током прошле године у Крагујевцу је у зони око школе смртно страдало једно дете.

У просеку годишње више од 160 малишана буде повређено на путу од школе до куће.

У оквиру локалне стратегије за унапређење безбедности деце у зонама школа, завршени су радови на постављању успоривача саобраћаја и пратеће вертикалне сигнализације у зони Основне школе „Станислав Сремчевић“.

Након ове, следи уређење школских зона око Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ и „Драгиша Луковић Шпанац“.

У оквиру програма рада Савета за безбедност саобраћаја на територији града Крагујевца, Јавно комунално предузеће Шумадија почело је са извођењем радова на истицању вертикалне сигнализације у зонама школа као и постављању успоривача саобраћаја.

Са јасним упозорењима да се приближавају зони школе, возачима се ставља до знања да треба прилагодити брзину кретања возила на 30 километара на сат.

У сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, град Крагујевац учествује у реализацији пројекта Пажљивкова смотра, како би што више школске и деце предшколског узраста било упознато са правилима у саобраћају.

Поред едукативних програма, у плану локалног Савета за безбедност саобраћаја је и уређење седам школских зона у једној години.

Агенција за безбедност саобраћаја је током прошле године потпуно бесплатно урадила три пројекта за уређење зона школа у Крагујевцу.

Према њиховим статистикама у Крагујевцу је смањен број страдале деце, али је њихова безбедност и даље веома угрожена због неприлагђене брзине кретања возила у зонама школа.

У наредном периоду, на више локација у граду, биће постављене камере за аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја, како би се безбедност свих учесника у саобраћају, а поготово деце, подигла на виши ниво а несавесни возачи били санкционисани за прекорачење дозвољене брзине кретања возила.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *