10 минута: Унапређење енергетске ефикасности у Крагујевцу

У 67 градова и општина у Србији, међу којима је и Крагујевац, у наредном периоду биће реализован пројекат енергетске ефикасности, за који је из државне касе обезбеђено више од милијарду динара.

Од тог износа, Крагујевцу је припало пет милиона, а из градског буџета је за те намене опредељено још пет милиона динара.
Националном државном стратегијом је предвиђено унапређење енергетске ефикасности и смањење потрошње енергије од севера до југа земље.

Новац који је намењен за пројекат енергетске ефикасности биће усмерен на замену столарије, уградњу котлова и изолацију објеката.
Циљ енергетске ефикасности није само уштеда електричне и топлотне енергије, већ и подизање стандарда грађана Србије и унапређење квалитета живота у нашој земљи.

Сперовођењем енергетске ефикасности у нареднне четири године потрошња енергије биће смањена за 30 одсто.

Град Крагујевац је објавио конкурс који се односи на привредне субјекте, а то значи да произвођачи котлова и столарије, као и они који уграђују соларне панеле могу да конкуришу до 29. јула.

За грађане који желе да унапреде енергетску ефикасност, а станују у кућама, конкурс ће бити објављен средином августа.

Приликом конкурисања они морају да испуње одређене услове.

У локалној самоуправи наглашавају да грађани који учествују на на овом конкурсу могу да рачунају 50 одсто потребних средстава, а новац за те намене обезбедили су град и држава. Преосталих 50 одсто грађани финансирају сами.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *