10 минута: Ваучери за ученике и студенте ромске националности

У оквиру Ромактед пројекта, 155 младих ученика и студената ромске националности добили су ваучере за куповину школског прибора, одеће, обуће и прехрамбрених намирница.

Пројекат се реализује уз подршку града Крагујевца, а спроводи га Образовно културна заједница Рома “Романипен”.

Реч је о подршци младим и талентованим Ромима који су остварили запажене резултате у области спорта и образовања.

Обезбеђивањем уџбеника за основце и ваучера за зимску гардеробу и обућу за ученике средњих школа који долазе из породица лошег материјалног статуса, створени су услови да бројне ромске породице спремно дочекају почетак нове школске године.

Координатор за ромска питања у Градској управи, Зоран Павловић тврди да се у Крагујевцу решавају проблеми са којима се сусрећу представници ове националне мањине, чиме се, наглашава, унапређује живот Рома.

Евидентни су помаци у побољшању социјалног положаја Рома, а то се огледа у смањењу незапослености, али и чињеници да је велики број ромске деце укључен у систем образовања.

Према званичним подацима, Роми су најзаступљенија мањина у Србији, али већина ромских породица и даље живи на ивици егзистенције, од социјалне помоћи и у тешким условима.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *