10 минута: Вртић Зека ускоро и произвођач струје

Током августа, на крову вртића Зека биће постављена соларна електрана, чиме ће овај објекат постати први јавни произвођач и потрошач електричне енергије – такозвани прозјумер.

Овим подухватом биће омогућене значајне уштеде електричне енергије, а вишак произведене струје Зека ће вратити у мрежу уколико Електродистрибуција Србије достави дозволе.

На овом крову током лета, како се очекује, соларни панели унеће нову, први пут створену, произведену енергију у неком јавном објекту у Крагујевцу.

Идејни пројекат је завршен, чека се одлука ЕПС-а како би град  добио прву зелену и одрживу електраницу.

Потенцијал коришћења соларне енергије је све већи. Само у последњих десет година панели су постали доступнији због великог пада цена.

И начини финансирања постављања панела све су лакши. 

Из Владе Републике Србије најављено је раније да ће у овој и наредној години бити донете важне одлуке из области рударства, енергетике и животне средине.

Град Крагујевац који има већ констатован проблем са аеро-загађењем, пројектом постављања соларних панела и електране у вртићу Зека, доприноси решавању еколошких проблема.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *