10 минута: Замена котлова на угаљ до краја 2021. године

Министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић, и министар финансија, Синиша Мали, потписали су данас уговоре са директором Европске банке за обнову и развој,

Матеом Коланђелијем, којима се обезбеђује 18 милиона евра за пројекат унапређења даљинског грејања у Крагујевцу, а који ће значајно побољшати квалитет ваздуха у граду на Лепеници.

Уговоре у Влади Србије је потписао и директор крагујевачке „Енергетике“, Андреја Илић, у присуству градоначелника Николе Дашића.

Министри су најавили да ће стари котлови за грејање на угаљ у Крагујевцу бити до краја године замењени котловима на природни гас, а да ће се замена одвијати сукцесивно.

Уговор који је закључен са Европском банком за обнову и развој укључује модернизацију система даљинског грејања у Крагујевцу и замену постојећег постројења на угаљ, што ће омогућити потпуно искључивање угља из градског даљинског грејања.

Споразумом је обезбеђено 18 милиона евра, а тендери за избор извођача радова ће бити објављени у најкраћем могућем року.

Пројекат ће се у другој фази бавити главним еколошким проблемом који се односи на одлагање пепела и шљаке.

Реализација друге фазе пројекта очекује се у првом тромесечју наредне године, а подразумева санацију депоније на којој се процењује да има око 40.000 тона пепела. Тако ће се додатно смањити аерозагађење у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић није крио задовољство што ће вишедеценијски проблем грађана Крагујевца ускоро бити решен, посебно у оним деловима града који су изузетно изложени аерозагађењу.

Минстри су најавили да ће стари котлови за грејање на угаљ у Крагујевцу до краја године бити замењени котловима на природни гас, а да ће се замена одвијати сукцесивно.

„Енергетика” греје више од 22.000 потрошача у Крагујевцу, а емисија штетних гасова у атмосферу биће значајно смањена уградњом котлова у којима ће, уместо угља, сагоревати гас.

Крагујевчани ће добити боље грејање, а градској топлани ће нови котлови умањити трошкове управљања енергетским системом.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *